Calendari de sembra lunar de plantacions del jardiner i jardinera per al setembre del 2020

Per a molts, el final de l’estiu està associat a la recol·lecció. Hi ha la sensació que la temporada d’estiu s’ha acabat i ha arribat l’hora del descans. El setembre és el mes en què es fan trasplantaments preprogramats o plantacions prehivernals d’alguns cultius. Per tal de triar les dates adequades per al treball, els jardiners i els horts utilitzen el calendari lunar del setembre del 2020.

Fases de lluna al setembre del 2020

El cos lunar fa un moviment conjunt cada mes. Durant aquest temps, l'estat de la lluna canvia gradualment. Consta de 4 fases successives:

 1. Lluna nova, que cau el 28 de setembre. Es tracta d’un estat que es caracteritza per la presència d’una estrella en línia recta entre el Sol i la Terra. Amb la Lluna Nova, l’estrella no és visible al cel.
 2. Lluna plena que es produeix el 14 de setembre. La llum a l’aparició de la Lluna plena s’il·lumina completament.
 3. El creixement de l'estrella continua de l'1 al 13 de setembre. Aquest període es divideix en 2 trimestres. El primer quart està marcat per l’aparició d’una estreta franja d’una nova estrella, que al segon quart adquireix tota la seva forma.
 4. La decadència de l'estrella dura del 15 al 27. Durant aquest temps, el disc es converteix de ple en una banda estreta.

La influència de la fase de la lluna en la plantació

Segons les dades de recerca recollides, la ciclicitat de la lluna està estretament relacionada amb el desenvolupament de les plantes. Les fases corresponen a determinats períodes:

 • El creixement intensiu, així com el desenvolupament de la part subterrània de les plantes, s’observa durant la Lluna en Creixement;
 • augment, el desenvolupament actiu dels tubercles o de les parts arrels coincideix amb la minva de la lluna;
 • amb Lluna plena o Lluna Nova, s’observa un alentiment del creixement.

Es té en compte la ciclicitat a l’hora de realitzar treballs programats. Els dies en què apareix una lluna nova o plena s'utilitzen per descansar les plantes, aquests períodes s'anomenen períodes de descans.

Signes del zodíac al setembre

Al setembre, la lluna nova cau en el període de domini del signe de Virgo. La lluna plena cau durant el període de la primacia del signe de Peixos. Els períodes de creixement i declivi cauen sobre la resta de signes del zodíac.

calendari del jardiner

Calendari de sembra i aterratge lunar per dies per a setembre de 2020

Els jardiners i jardineres es guien per la informació sistematitzada pel calendari de sembra i sembra lunar. Podeu determinar les dates més adequades per plantar, així com els dies en què no es recomana replantar cultius adults o sembrar llavors.

Favorable

Un nombre adequat per sembrar hivernacles amb llavors de rave, col xinès i enciam de sembra són diferents de les dates que es destinen a plantar flors perennes o arbusts.

Tipus de culturaDates
Cultius vegetals3, 4, 11, 13, 23, 22
Flors i plantes ornamentals1,2, 3, 4, 5, 6, 7, 30
Arbusts de baia1, 2, 3, 4, 8, 9, 13, 22, 23, 24, 30

Períodes desfavorables

Els períodes de descans o descans són els nombres en què cauen la Lluna Nova i la Lluna Plena, així com uns dies després d'ells: 14,27,28,29.

dates d’aterratge

Quan cal replantar les plantes al setembre

Per trasplantar arbustos, plantes perennes, s’utilitzen períodes quan el cos lunar entra en una fase de creixement actiu. Aquest període de temps cau a la primera meitat de setembre. El sòl roman càlid i susceptible de conrear-se, abans de l'aparició de les gelades, les plantes tenen temps per adaptar-se i arrelar les noves arrels.

Informació! A la primera setmana de setembre, és habitual dividir i trasplantar plantes perennes a un lloc nou.

consell per al jardiner

Quina feina a dur a terme aquest mes

El setembre és apte per a un determinat tipus de treball. L’aire roman calent, la terra es pot excavar lliurement durant el dia, però a la nit comença a aparèixer una mica de gelada i la rosada cau al matí.

Els dies clars i secs són adequats per a la desinfecció dels trasters de cultius i preparacions vegetals. Els soterranis o bodegues són ventilats i tractats amb mitjans especials. Les plantes medicinals collides s’assequen en els coberts i es preparen les verdures per a un altre emmagatzematge.

Es presta una atenció especial a la preparació de compost, que queda a les basses per a una major maduració. Per això, l’herba tallada es posa sobre la capa preparada. A l'aparició de les gelades, la compota es cobreix amb paper i làmines.

terra degotejant

L’inici de mes és adequat per a la primera etapa de la fecundació de tardor. S’introdueixen composicions minerals amb un alt contingut en fòsfor i potassi, que saturen el sòl i el faran més fèrtil per a la plantació primaveral.

Al jardí

Als jardins es duen a terme treballs preparatoris, així com activitats de trasplantament:

 • preparació de fosses per a trasplantaments;
 • poda de branques seques;
 • traieu el bigoti regret de maduixes o maduixes remontants;
 • trasplantar arbustos de baies;
 • adob arbustos de baies amb adobs minerals;
 • tractar els arbustos de plagues o malalties.

Informació! Els treballs de jardineria del trasplantament, que acompanyen la reproducció de coníferes perennes, es duen a terme a la segona meitat de setembre.

preparant fosses

Al jardí

El treball del jardí inclou la recol·lecció. Això s’aplica a les varietats tardanes de cultius que es van plantar a la segona meitat de l’estiu. Per a una major collita es cullen pastanagues, remolatxes, cebes, tomàquets. Al setembre, tradicionalment tenen previst recollir i ordenar les patates de llavors per a la plantació de primavera. Les cebes es desprenen abans de l’aparició de les pluges per eixugar els bulbs en un clima sec i clar.

Després de la collita, es realitzen treballs al lloc:

 • conreu de terres, tenint en compte els cultius pre-hivern;
 • sembrar fems verds;
 • llaurar;
 • cavar la terra;
 • fertilització del terreny amb compost per a la maduració de la primavera;
 • realització d’activitats per al cultiu de la terra per tal de destruir plagues que s’endinsen en el sòl per a l’hivernada.

llaurar la terra

A l’hivernacle

Les plantacions d’hivernacle us permetran recollir una petita collita després de l’aparició de les gelades de tardor. Verdes, cols, alguns tipus de verdures es planten a la pel·lícula.

Les condicions d’hivernacle són adequades per plantar api, enciam, julivert, alfàbrega. Escullen varietats de maduració primerenca que aconsegueixen créixer fins a la segona meitat d’octubre.

Referència A finals de setembre tenen previst trasplantar bledes, pebre i julivert de matoll perquè creixin a l’aixafar de la finestra.

Després de la collita, els hivernacles es tracten amb compostos preparats per protegir-se contra la reproducció de plagues i l’aparició de motlles.A finals de mes, els hivernacles s’escalfen, es tanquen les esquerdes trobades.

conrear terres

Característiques del treball agrícola en diferents àrees

El treball realitzat no només depèn dels períodes indicats pel calendari lunar, sinó també de les característiques de la zona climàtica:

 1. A les regions del nord, la recol·lecció està prevista per a la primera setmana de setembre. La preparació del lloc es realitza durant la primera meitat del mes per tal d’excloure l’efecte de les baixes temperatures sobre els conreus.
 2. El territori de Krasnodar i els territoris del sud adjacents es caracteritzen per tenir elevades temperatures de l’aire durant el dia, que es mantenen durant tot el setembre, per tant, les tasques de recol·lecció i preparació del lloc es posposen a la segona meitat del mes.

A la tardor, és habitual fer reg abans de l’hivern. Aquest és l'últim esdeveniment humectador de terra. L’humitat entrant serà l’única font per als cultius plantats per a l’hivern. Aquest procediment està previst en funció dels indicadors de temperatura de la regió. Si el territori es caracteritza per tenir temperatures més baixes a la segona meitat del mes, es preveu un reg abans de l'hivern.

treballar a la tardor

Informació! Al territori de Krasnodar i als territoris del sud adjacents, el reg abans de l'hivern es posposa a l'octubre, ja que la temperatura de l'aire continua sent alta fins a final de mes.

Consells per a jardiners

Els trasplantaments i les mesures per processar el lloc es realitzen d’acord amb les influències dels cicles de la lluna. Això afavoreix el creixement intensiu de les plantes plantades i també garanteix una adaptació ràpida per als arbustos trasplantats o cultius de plantes perennes.

No hi ha res, siguis el primer a deixar-ho
Ara mateix veient


Cogombres

Tomàquets

Carbassa