El moment de la quantitat de patates que creixen i maduren des de la plantació fins a la collita?

Les patates són una de les verdures més comunes, sense les quals és difícil imaginar-se una cabana d’estiu. El temps de maduració de la patata depèn de molts factors. En primer lloc, es tracta de la varietat dels tubercles en si, així com de les condicions climàtiques. Si el primer factor es pot influenciar, cal plantejar-ne el segon. Si fa un estiu fred, la collita pot ser dolenta.

Després de quants dies per excavar les patates?

Quan plantem patates, és important tenir en compte la regió de residència. En diferents zones, el temps des de la sembra fins a la recol·lecció de la mateixa varietat pot variar a causa de diferències climàtiques.

desenterrar patates

La temporada de creixement a varietats de patates:

 • Patates primerenques, que maduren aproximadament 50-61 dies després de plantar els tubercles al sòl.
 • La varietat de maduració primerenca madura 66-85 dies després de la plantació al sòl.
 • La varietat de mitja temporada madura 86-95 dies després de la sembra.
 • Mitjà tard: de 96 a 115 dies, després de plantar els tubercles al sòl.
 • Les dates de maduració de les patates tardanes comencen als 115 dies.

L’estació de creixement pot variar cap amunt o cap avall. Novament, això depèn de les condicions meteorològiques de la temporada. És impossible influir en això.

patates primerenques

Què determina la taxa de maduració dels tubercles?

Però, tot i haver escollit una varietat segons el període de maduració dels tubercles, després de la sembra no es pot estar segur que la collita es pugui obtenir exactament en una data concreta. Un gran nombre de factors afecten la temporada de creixement.

Factors que afecten la taxa de creixement:

taxa de maduració

 • En quina regió es cultiva la verdura.
 • Les patates plantades creixeran abans si es planten tubercles a principis de maig.
 • El temps.
 • Aplicació d'una gran quantitat d'adobs minerals i orgànics.
 • La temporada de cultiu de patates es redueix si es planten en sòls pobres amb nutrients. Al sòl fèrtil, el creixement no s’accelera i la recol·lecció es pot fer fins a finals de tardor.
 • La manca d’humitat també afecta la rapidesa amb què creixen els tubercles. Si l’estiu és sec i hi va haver poca pluja, es redueix el període de recol·lecció de patates.

Si la temporada de cultiu s’escurça per les dues darreres raons, aquestes patates no seran tan saboroses, i també es conservaran mal. Per tant, si és possible, és recomanable regar regularment les patates (si no hi ha pluja a l’estiu) i, abans de plantar patates a terra oberta, aplicar fertilitzants minerals i orgànics a terra. Quan els tubercles maduren a temps, resulten deliciosos i es poden conservar més d’un mes.

cultiu de verdures

Com accelerar la maduració de les patates?

Podeu intentar accelerar la maduració de les patates després del període de floració per tal de fer-ho patates noves no va haver de cavar a finals de tardor.Això ajudarà aquells residents d’estiu que hagin retardat el material de sembra. També podeu intentar augmentar el creixement de patates si és un estiu fred i plujós.

Què fer si els arbustos han crescut fortament i no es poden retardar amb la recol·lecció?

període de floració

 • La manera més senzilla és tallar les capes verdes, quan el material de sembra ha començat a brotar recentment i els arbustos encara no han començat a florir.
 • Per tal que les patates madurin abans, podeu ruixar els arbustos amb una solució de sulfat de coure 14 dies abans de la collita. El producte extrau la humitat de les fulles i els tubercles maduren més ràpidament. Les capçals comencen a cobrir-se de taques marrons en el mateix mes, s’arrosseguen i s’assequen.
 • Si teniu un estiu llarg i fred, podeu accelerar la maduració de les patates amb l’ajut del clorat de magnesi. Per 1 litre d’aigua, heu de prendre 25 grams, diluïu el clorat en aigua i ruixeu els arbustos amb ell. Les etapes de maduració de les patates es reduiran i, al cap d'un temps, es poden excavar. Si el temps és sec, les patates maduren després de ruixar durant 6 dies.
 • Per tal que les patates madurin més aviat del que haurien de fer, es poden tractar amb superfosfat. Ruixeu les patates després de la floració. Per a 1 litre d’aigua tèbia, 25 g de superfosfat. És millor triar l'hora del procediment al vespre.
 • Els tubercles maduren més ràpidament si són germinats abans de plantar-los al sòl. Això no és difícil de fer i es necessita una mica de temps per a la germinació. Les patates són germinades en una zona ben ventilada. Podeu posar palla o fenc al terra. Durant el dia, la temperatura no hauria de ser superior a +15. A la nit, per a una plena germinació, cal baixar fins a +7. Broteu patates hauria d’estar entre 2-4 setmanes. Després que les primeres arrels van començar a créixer als tubercles, es regen amb una solució de clorur sòdic, nitrat d'amoni i superfosfat (15:15: 55 per cada 10 litres d'aigua). Al cap de dos dies, s’han de regar els tubercles. Això afavorirà el ritme de creixement quan les patates siguin plantades al sòl.
 • L'aixecament és una altra manera de créixer més ràpidament. Cal posar les patates en una sola capa (no cal posar-les perquè el sol toqui els tubercles). Al cap d’una setmana i mitja, hi hauria d’aparèixer els ulls. Aleshores, podeu començar el desembarcament. Les patates seques es planten de la manera habitual.

solució de vitriol

Després d'aquests procediments, es reduiran les etapes de creixement de la patata i, a continuació, podreu excavar les patates joves sense por de malmetre-les al terra. Aquesta qüestió és especialment rellevant per a aquells residents d’estiu que la parcel·la es troba en una terra baixa, on s’acumula aigua o quan el sòl conté molta torba i patates creixen lentament.

Quan excavar les patates?

Com s'ha esmentat anteriorment, les patates maduren de maneres diferents. Amb quins signes podeu determinar que és hora d’excavar la collita?

Els principals signes de maduració de les patates:

quan cavar

 • El signe principal pel qual es pot determinar que les patates estan madures són els tops secs. A les varietats de maduració primerenca, això pot començar a finals de juliol. Després que tots els cims de les patates cultivades s’hagin assecat, podeu començar a collir.
 • El segon punt important per prestar atenció és el clima. És millor excavar patates en temps secs i assolellats. Per regla general, les patates maduren a finals d’agost. Per tant, és millor no endarrerir-se fins a la tardor i fer-ho abans de les pluges. Si l’ombra dels òrgans vegetatius de les plantes (fulles, tiges) és verda, haureu de pensar en la maduració artificialment accelerada.
 • També la maduració depèn de la sembra. Si les patates es van plantar a finals de maig, no s'hauran de desenterrar fins al setembre. Això es pot determinar mitjançant les fases de desenvolupament dels arbustos. Si l'agricultura continua a la part superior verda, hauria de passar diverses setmanes abans que s'assequin.

Cavar collita de patata és possible a una temperatura no inferior a +17 º.Després, durant l’emmagatzematge, les patates no es tornaran negres i no es deterioraran. L’hora més desfavorable és l’horari del matí, quan ja ha arribat la gelada. Si excafeu patates en un moment donat, s’assecaran ràpidament i no es poden menjar.

taps secs

Després de la recol·lecció, cal recollir tots els cims i males herbes. Si no es fa això, pot ser que per al següent objectiu el lloc es pugui desbordar de males herbes i caldrà trigar molt temps al jardí.

Mentre excaveu patates, podeu seleccionar immediatament els tubercles millors i més grans per a la seva posterior plantació. Cal deixar-los al sol durant diversos dies perquè la solanina comenci a acumular-se a les patates. La crosta ha de tenir un color verdós. Aquests tubercles es conservaran més temps i no seran espatllats per rosegadors. I l’any que ve en podreu cultivar una bona collita.

 més aterratge

Si l’espai ho permet, abans de posar les patates al soterrani, s’han de mantenir una estona al sol. D’aquesta manera, podeu matar tots els patògens, així com augmentar la conservació de la qualitat.

Les patates seques s’han d’escampar a les bosses, després de tirar els tubercles espatllats i arruïnats. És aconsellable guardar les patates fora de la llum solar directa perquè no germinin. L’habitació ha d’estar ben ventilada, la humitat al celler ha de ser alta. Respectant totes les regles de plantació i emmagatzematge, podeu menjar patates durant tot l'any.

 traieu les patates

Ressenyes
 1. Olya
  6.06.2018 02:00

  Hi ha un gran nombre de varietats, el temps de maduració és completament diferent. També importa el tipus d’adob que utilitzeu. Us recomano que assegureu-vos d’alimentar el cultiu amb el "BioGrow».

  Respondre
 2. Lena
  8.08.2020 06:03

  I no alimento el meu jardí amb res químic i tot creix molt bé.

  Respondre
Ara mateix veient


Cogombres

Tomàquets

Carbassa