Els motius pels quals l’all es podreix a l’hort: què fer i com afrontar-lo?

Segons certs signes, l’horticultura pot esbrinar per què l’all es podreix al jardí. Això ajudarà a prendre mesures i evitar grans pèrdues de cultiu. Podeu enumerar els principals motius de la putrefacció de les bombetes:

 • malalties fúngiques;
 • putrefacció bacteriana;
 • malalties víriques;
 • plagues.

Les pràctiques agrícoles senzilles ajudaran a reduir el risc d’infecció:

all al jardí

 1. Compliment de les normes de rotació de cultius. El canvi anual de lloc per als cultius del lloc ajuda a evitar la multiplicació de microorganismes i plagues que infecten un determinat grup de plantes. En el cas dels alls, el temps de retorn al jardí és de quatre o cinc anys com a mínim. Els millors predecessors són cols joves, cogombres,
 2. L’elecció d’un lloc assolellat i elevat al lloc per plantar alls. Per a aquesta cultura, especialment per a les varietats d’hivern, és perillós l’estancament de l’aigua després de la fusió de la neu. Per evitar que l’all es podreixi, podeu protegir les plantes disposant un llit alt.
 3. Neteja a la tardor de forma considerable a les restes de plantes i excavació anual. La majoria de plagues i microorganismes són capaços d’intervertir sobre els bulbs i tiges que podrien oblidar-se, i traslladar-se a brots joves vulnerables a la primavera.
 4. Utilitzeu llavor sana. Abans de plantar, heu de resoldre i extreure tots els grans d'all amb signes de malaltia. Guardeu els bulbs de llavors en un lloc sec i fresc (+ 1-2 ºC) en bosses de roba petita o caixes amb forats. És útil renovar les existències de plantar alls amb cultiu de bulbs (per a varietats de punta de fletxa).
 5. Seca bé els bulbs abans de l’emmagatzematge.
 6. Tractament del material de plantació amb fungicides abans de la sembra.
 7. Regament puntual i afluixament dels llits.
 8. Eliminació de plantes malaltes fora del lloc.
 9. Preparació d'una barreja de sòl neutre fèrtil al jardí i abonament puntual amb fertilitzants complexos.
 10. Compliment del calendari òptim de plantació i recol·lecció.

malalties fúngiques

Malalties fúngiques

Els principals culpables de la putrefacció de l’all al jardí i durant l’emmagatzematge són els bolets. El reg irregular, unit a condicions meteorològiques desfavorables, provoca el desenvolupament de microorganismes patògens.

Per reduir el risc d’infecció per matèries de llavors infectades, es fa un tractament pre-sembrat de ceba amb fungicides: Maxim, Fitosporin, HOM.

normes de rotació de cultius

Fusarium (putrefacció inferior)

Les condicions òptimes per al creixement de fongs imperfectes del gènere Fusarium són la humitat elevada i el clima càlid (per sobre de 13-20 ° C). Per tant, la majoria de vegades aquesta malaltia es presenta a les regions del sud.

La infecció amb fusari afecta moltes plantes conreades i sol hibernar a les restes de plantes.El motiu de la ràpida infecció i la descomposició dels bulbs és el dany mecànic causat per plagues i durant la recol·lecció.

risc d'infecció

Símptomes:

 • Després de la formació de 5-7 fulles, les seves puntes comencen a tornar-se grogues i es desfà, gradualment capturant tota la planta.
 • Les ratlles marrons es poden veure a les fulles. De vegades apareix en els sinus una petita floració rosada.
 • Si s’intenta treure els alls del terra, es separa fàcilment, ja que les arrels es podreixen ràpidament durant el fusarium.
 • En bombetes i claus, el fons es suavitza i es recobreix amb miceli lleuger. En obrir la bombeta entre els grans, també es poden observar traces de miceli.

Quan es detecta una malaltia del fusarium, les plantes malaltes s’eliminen urgentment del lloc i, independentment de les condicions meteorològiques, es redueix temporalment el reg dels llits.

putrefacció inferior

Pernil blanc d'all

L'esclerotium cepivorum Ber és un intrús freqüent al llit d'all i el motiu pel qual els bulbs es podreixen. Què fa la putrefacció blanca amb els alls:

 1. El primer signe d’infecció visible per al cultivador és el groc de les puntes de les fulles, que cobreix ràpidament tota la part verda de la planta.
 2. Si arrossegueu un all malalt a terra, es veu a les arrels una flor blanca del miceli del fong. Entra ràpidament a la bombeta pel fons. L’all comença a podrir i pren un aspecte aquós.

posar-se groc i desbaratar

Sovint, l'amo del jardí no dóna importància a l'assecat del fullatge d'all i s'assabenta de la malaltia quan els bulbs ja es podreixen.

Els fungicides ajuden a estalviar la major part del cultiu amb el processament i eliminació puntuals de plantes infectades del lloc (Uniforme, Interruptor, Custòdia).

assecat de fullatge

Xafar (mòlta minva)

Malaltia fúngica de la majoria de bulbs, l’agent causant de la qual és Peronospora destructor Casp. La humitat molt elevada i el clima fresc (7-16 ° C) són adequats per al creixement. La decadència dels bulbs es facilita a l’estiu amb boires freqüents, precipitacions prolongades. En aquestes condicions, la peronosporosi pot destruir la major part del cultiu en 2-3 setmanes. Després de l’aparició de dies assolellats de sec, la propagació de la infecció s’alenteix.

Per no perdre la fase inicial de la malaltia, heu de conèixer els principals símptomes:

fals menjar

 • Les fulles estan cobertes de taques ovales groguenques.
 • En temps molt humits, les plantes mostren una lleugera floració porpra de les espores.
 • Les fulles s’enrotllen i cauen. Gradualment, la infecció capta tota la part aèria, descendeix a la bombeta i inicia processos de càries.

Hivernacs de floridura minsa al sòl en bulbs oblidats o en llavors.

Si es detecta una malaltia, els llits s’han de tractar amb fungicides: Quadris, Areva Gold VG, Ridomil Gold.

material de llavor

Putrefacció bacteriana

El dany mecànic a l’all és el principal motiu pel qual la càries bacteriana afecta l’all.

Les plagues d’insectes que violen la integritat dels bulbs solen ser els culpables. Les dents infectades es recobren de cops i taques, la carn es torna vidriada, adquireix una tonalitat perlesca i un aspecte "bullit". Aquests alls tenen una desagradable olor pútrida i es converteixen gradualment en moc.

putrefacció bacteriana

El perill d’aquesta infecció és que la descomposició final dels alls sol produir-se ja durant l’emmagatzematge i és difícil de reconèixer per l’aparició d’un bulb no obert.

Com fer front a la putrefacció bacteriana:

 • control de plagues d’insectes;
 • a la tardor, el jardí es neteja a consciència de residus orgànics;
 • adob amb fertilitzants minerals amb alt contingut de fòsfor;
 • compliment de la rotació del cultiu.

adobs minerals

Plagues

Un motiu comú per què l’all es podreix al sòl és el dany a les plantes per les plagues d’insectes. La violació de les regles de rotació del cultiu, els sòls empobrits i el reg inestable dels llits poden provocar una ràpida propagació de plagues i una gran pèrdua de rendiment. Per al control integrat de plagues, s’utilitzen insecticides d’ús general (Intavir).

all al terra

Mosca de la ceba

Les larves de mosca de la ceba s’alimenten de pols d’all.L'insecte hiberna al sòl a una profunditat de 10-20 cm en forma de pupa. Durant la floració dels cultius hortícoles, la mosca s’arrossega a la superfície i després de 5-10 dies posa ous blancs a l’all o a prop del sòl. Al cap de 3 a 7 dies, les larves apareixen i s'encaminen cap a les bombetes.

Durant la temporada, hi ha temps per aparèixer 2-3 generacions de mosca de ceba. El motiu del ràpid creixement de la població de mosca de la ceba és l’estiu plujós. Els bulbs danyats es podreixen ràpidament a causa d’infeccions fúngiques i bacterianes secundàries. Les fulles d’all es tornen grogues, s’enrotllen i s’assequen. Les larves es poden veure quan es talla el bulb.

mosca de ceba

Les mesures següents ajudaran a protegir els alls:

 • Excavació profunda de tardor del lloc.
 • Mulching alls amb torba, com mosca de ceba no li agraden els sòls torbosos
 • Plantar pastanagues entre files.
 • Espolvorejar les plantes un cop per setmana, de finals d’abril a mitjans de juliol, amb una barreja de 10 g de pols de tabac, 100 g de cendra i 5 g de pebre mòlt.
 • Polvoritzant la terra i les plantes amb la composició: s’agita 2-3 culleradetes de pebre vermell mòlt i 250 g de pols de tabac en 2-3 litres d’aigua bullint. Insisteix durant tres dies en un lloc càlid i dilueix en un cubell d’aigua amb l’addició de 50 ml de sabó líquid. El processament es realitza cada 7 dies a partir de finals d’abril.

llits d'all

Arbre d'arrel de ceba

Aquesta petita plaga de vuit potes de l’espècie Rhizoglyphus echinopus en condicions adequades (23-26 ºC i 60-65% d’humitat) pot perjudicar una part important de la collita d’alls i cebes. Posa 200-300 ous al bulb, dels quals surten les larves de l’àcar arrel després de 7-8 dies. En un mes, la nova generació està preparada per a la reproducció.

Mètodes de distribució:

polvorització de plantes

 • la paparra és fàcilment transportada pel vent;
 • és capaç de moure's entre plantes de forma independent;
 • la plaga és capaç d’embolcallar les restes d’alls i ceba al sòl o als bulbs de llavors entre els grans.

La paparra xerra el fons del bulb, a causa del qual es queda enrere i l’all comença a podrir-se al jardí. Les fulles de les plantes malaltes es tornen grogues; quan el bulb s’obre, els productes de rebuig bruns de la paparra són visibles entre les dents.

arbre arrel

Mesures de control:

 • els llits infectats es poden tractar amb un insecticida (Keltan o Rogor);
 • després de la collita, és útil assecar els alls durant una setmana a una temperatura de 30-35 º⁰;
 • Abans de plantar, regeu les dents durant 20 minuts amb una solució al 0,8% de sofre coloidal.

capaç de moure’s

Nematode de tija de ceba

Primer lloc entre plagues d'all pertany al nematode de la tija, el cuc de l’espècie Ditylenchus allii Bej. En sòls argilosos pesats, és capaç de destruir la major part del cultiu. La causa de la putrefacció de l’all no només és un dany mecànic als bulbs, sinó també danys secundaris per fongs i bacteris.

Les restes de plantes d'all, cibulet i bulbs de llavors oblidats a la terra són idònies per a l'hivernament per a aquestes plagues. Les larves i els adults s’alimenten de les parts sucoses de les dents i les tiges. Tant la humitat elevada com el clima fred són condicions favorables per a la seva distribució.

flocs de flocs

Rètols:

 • En primer lloc, els cucs mengen el fons de les bombetes. L’arrel es podreix ràpidament i s’apaga.
 • Les escates s’esquerden i s’apaguen, la bombeta decau ràpidament.
 • La planta es retarda notablement en el desenvolupament, les fulles es cobreixen primer amb ratlles clares, després es groguen i s’assequen.
 • La planta infectada es trenca fàcilment a la terra i té una olor pútica desagradable.
 • Amb infestació tardana, a les fulles es poden observar rastres blancs de penetració de nematodes a la planta.

es queda enrere en el desenvolupament

Es poden afegir precaucions generals:

 • Relleu de sòls pesats mitjançant la introducció de components orgànics solts: torba, palla, serradura.
 • Sembrar les zones infectades amb fems verds, seguides de cavar.
 • Escabetjat dels grans de sembra en una solució de formalina del 0,5-1% o en infusió de cendra de fusta.

zones infectades

Ressenyes
 1. Sant Valentí39
  4.04.2019 23:54

  Crec que ruixar alls és completament natural i afecta malament la seva qualitat. Quan es podreix, n’hi ha prou amb reduir la quantitat de reg, sense cap tractament químic.

  Respondre
 2. Lushina Natalya Valentinovna 65 anys. Vladimir
  6.06.2019 07:31

  Segueixo totes les recomanacions. Conservo les llavors en un lloc sec. Mantinc el sòl en un estat afluixat, lliure de residus de l’any passat. L’all sempre neix gran. Molts companys de poble s’han convertit en els meus clients habituals. L’estiu del 2019 va començar amb una onada de calor. I la primavera no va agradar amb pluges abundants. Vaig regar els alls una vegada. Afluixat de manera oportuna i ... Ah! Atac! Després d’afrontar la trama de patates, torno i ... la meitat del jardí s’ha podrit. Estic aterrat. El principal és ara salvar la llavor. Seguiré tots els consells d’aquest article. Tot està molt trist. Al cap i a la fi, quanta mà d'obra es necessita amb alls d'hivern ...

  Respondre
 3. Alexandra
  7.07.2020 21:09

  També vaig podrir per tot arreu. Vaig seguir la rotació del cultiu i tots els consells. La llavor estava neta i processada a temps. Els veïns tenen la mateixa imatge

  Respondre
  • administrador
   7.07.2020 14:21

   Evidentment, encara no trobaves a faltar alguna regla. Potser es tractava de regar i deixar anar els llits o abonar-los amb adobs minerals. Si vosaltres i els vostres veïns vau utilitzar la mateixa llavor, aquesta és la raó.
   No s’exclou la força major: condicions meteorològiques desfavorables, fred i humit a l’estiu. Normalment, la putrefacció es produeix a causa del reg irregular, el creixement dels fongs.

   Respondre
Ara mateix veient


Cogombres

Tomàquets

Carbassa